Ghid Interviu

Ghid interviu

Ce este un interviu comportamental? Interviul comportamental are menirea de a descoperi modul în care aţi acţiona în diverse situaţii. Logica este că modul în care v-aţi comportat în trecut va anticipa modul în care vă veţi comporta în viitor, adică performanţele din trecut prezice performanțele viitoare.

Interviul Tradiţional vs Interviul de comportament

Într-un interviu tradiţional, vi se va pune o serie de întrebări, care au de obicei răspunsuri directe, de genul “Care sunt punctele tale forte şi punctele slabe?” sau “Cu ce provocări majore, precum şi cu ce probleme va-ţi confruntat? sau “Descrieţi o săptămână tipică de lucru.”

Într-un interviu comportamental, un angajator a decis, ce abilităţi sunt necesare pentru postul vacant şi va pune întrebări pentru a afla dacă persoana intervievată are aceste competenţe. Intervievatorul va dori să ştie cum ați rezolva o situaţie, în loc de ceea ce s-ar putea face în viitor.

Întrebări într-un interviu comportamental

Întrebările de interviu comportamental vor fi mai punctuale şi mai specifice decât întrebările de la un interviu tradiţionale:

 • Dați un exemplu de o situație când ați folosit logica pentru a rezolva o problemă.
 • Dați un exemplu de un obiectiv propus şi procedura prin care ați atins-o.
 • Descrieţi o decizie luată de dumneavoastră, care a fost nepopulară, şi cum ați manipulat punerea în aplicare a acestuia.
 • Ați rezolvat o sarcină peste aşteptări? Dacă da, daţi exemple?
 • Ce facieți atunci când sunteți întrerupt din muncă? Dați un exemplu de cum vă descurcați.
 • Aţi fost în situaţia de a convinge o echipă pentru a lucra la un proiect despre care nu au o opinie prea bună? Cum ați făcut-o?
 • Ați avut o situaţie conflictuală cu un coleg? Cum ați rezolvat-o?
 • Descrieți o situaţie în care ați lucrat în mod eficient sub presiune.

Pot urma întrebari la răspunsurile date care cer de asemenea răspunsuri detaliate. Se pot întreba de exemplu: ce ați făcut, ce ați spus, cum ați reacţionat sau cum va-ți simţit.

Pregătirea pentru un posibil interviu de comportament

Care este cel mai bun mod de a vă pregăti? Este important să reţineţi că nu veţi şti ce tip de interviu va avea loc până când veţi sta în sala de interviu. Deci, pregătiţi-vă răspunsurile pentru întrebările de la un interviu tradiţional.

Apoi, din moment ce nu ştiţi exact ce situaţii veţi fi întrebat dacă e un interviu comportamental, este indicat reîmprospătarea memoria dumneavoastră şi luarea în considerare a anumitelor situaţii speciale pe care le-aţi întâmpinat în timpul proiectelor în care ați lucrat. Să pregătiţi poveşti care ilustrează problemele rezolvate cu succes sau situaţii memorabile. Aceste descrieri vor fi utile pentru a vă ajuta să răspundeţi în mod corect la  un interviu comportamental.

În cele din urmă, se recomandă revizuirea descrierii locului de muncă, dacă aveţi la dispoziţie, sau al anunţului postat pentru jobul respectiv. Citind cu atenţie descrierea postului şi a cerinţelor de poziţie din anunţ o să aveţi o idee ce abilităţi şi caracteristici comportamentale solicită angajatorul.

În timpul interviului de comportament

În timpul interviului, dacă nu sunteţi sigur cum să răspundeţi la o întrebarea, cereţi clarificări. Apoi, asiguraţi-vă că includeţi aceste puncte în răspunsul dumneavoastră:

 • O situaţie specifică
 • Sarcini pe care trebuiau făcute
 • Acţiuni luate
 • Rezultate obţinute

Este important să avem în vedere faptul că nu există răspunsuri corecte sau greşite. Intervievatorul încearcă pur şi simplu să înţeleagă modul în care v-aţi comportat într-o anumită situaţie. Cum aţi răspuns va stabili dacă există o potrivire între abilităţile dumneavoastră şi poziţia pe care societatea încercarea să-l umple. Deci, ascultaţi cu atenţie, răspundeţi clar şi detaliat şi, cel mai important, să fiţi sinceri. În cazul în care răspunsurile dvs. nu sunt ceea ce intervievatorul caută, această poziţie oricum nu poate fi cel mai bun loc de muncă pentru dumneavoastră.

Etichete: ,

1 comentariu to " Ghid Interviu "

 1. Model CV spune:

  Foarte interesant acest articol. Sigur o sa am mai mult success in cautarea celui mai bun loc de munca.

Lăsați un comentariu

Copyright © 2009 Curriculum Vitae, Model CV, Model scrisoare de intentie. All rights reserved.