Interviurile sunt de multe ori stresante – chiar şi pentru cei care au fost la un interviu de mai multe ori. Interviul poate fi chiar mai stresant, atunci când se aşteaptă să mănânci şi să vorbeaşti în acelaşi timp. Unul din motivele angajatorilor să ia candidaţii afară de la locuri de muncă la o masă de prânz sau cina este de a evalua aptitudinile lor sociale şi pentru a vedea dacă acestea se pot descurca singuri cu graţie sub presiune.
La masă cu un potenţial angajat, angajatorilor li se dă posibilitatea de a revizui abilităţile interpersonale şi de comunicare, precum şi manierele de masă într-un mediu mai relaxat (pentru ei).
Sfaturi pentru un interviu la masă:
- Nervos? Verificați restaurantul de dinainte. În acest fel veți şti exact ce e în meniu, ce ați putea să comandaţi.
- Fiți politicos. Amintiţi-vă să spuneţi “vă rog” şi “mulţumesc” la chelner, precum şi la gazda dumneavoastră.
- Este masa plină de tacâmuri? Se începe din exterior şi veţi folosi un set de tacâmuri la fiecare mâncare servită.
- Lichidele sunt pe dreapta, cele solide în stânga. De exemplu, sticlă de apă va fi pe dreapta iar pâinea va fi pe stânga.
- Puneți șervețelul în poala ta, după ce toată lumea este aşezată.
- Amintiţi-vă ce va pus mama – Păstrează coatele pe masă, stai drept, şi nu vorbi cu gura plină!
În timpul meselor :
- Spuneți Nu, pentru produsele alimentare “murdare” – paste cu o mulţime de sos, pui cu oase, coaste, sandwich-uri mari, şi homari întregi sunt toate periculoase.
- Spuneți Nu, pentru cele mai scumpe ENTREE de pe meniu.
- Un mod politicos de a mănca o supă este de a ţine lingura departe. Există şanse mai puţine de a-l vărsa.
- Dacă e nevoie să vă ridicați de la masă, lăsați șervețelul pe scaun sau pe braţul scaunului.
- Când ați terminat de mâncare, lăsați cuțitul și furculița în poziţia “ora” patru pentru ca chelnerul să ştie că ați terminat.
- Nu uitați să încercați să vă relaxați, ascultați activ şi participați la conversaţie.
A bea sau a nu bea:
Sunteți înţelept să nu beți alcool în timpul unui interviu. Interviurile sunt suficient de dificile și fără a adugă alcool în ecuație.
După masă:
- Lșsați șervețelul pe masă lângă farfurie.
- Persoana care va invitat va plăti atât nota de plată cât și bacsișul.
- Nu uitaţi să spuneți “mulţumesc”. Luaţi în considerare, de asemenea, să trimiteți o scrisoare de mulțumire în care să reafirmați interesul dumneavoastră în locul de muncă.