Interviu comportamental

Ce este un interviu comportamental? Interviul comportamental are menirea de a descoperi modul în care aţi acţionat în diverse situaţii. Logica este că modul în care v-aţi comportat în trecut va anticipa modul în care vă veţi comporta în viitor, adică performanţele din trecut prezic performanțele viitoare.

Interviul Tradiţional vs Interviul de comportament

Într-un interviu tradiţional, vi se va pune o serie de întrebări, care au de obicei răspunsuri directe, de genul “Care sunt punctele tale forte şi punctele slabe?” sau “Cu ce provocări majore, precum şi cu ce problemelor va-ţi confruntaţi? sau “Descrieţi o săptămână tipică de lucru.”

Într-un interviu comportamental, un angajator a decis, ce abilităţi sunt necesare pentru postul vacant şi va pune întrebări pentru a afla dacă persoana intervievată are aceste competenţe. Intervievatorul va dori să ştie cum ați rezolvat o situaţie, în loc de ceea ce s-ar putea face în viitor.

Întrebări într-un interviu comportamental

Întrebările de interviu comportamental vor fi mai punctuale şi mai specifice decât întrebări la interviu tradiţionale:

  • Dați un exemplu de o ocazie atunci când ați folosit logica pentru a rezolva o problemă.
  • Dați un exemplu de un obiectiv care vi le-ați propus şi cum la-ți atins-o.
  • Descrieţi o decizie luată, care a fost nepopulară, şi cum ați reușit punerea în aplicare a acestuia.
  • Ați rezolvat o sarcină peste aşteptări? Dacă da, daţi exemple!
  • Ce faceți atunci când sunteți întrerupt din muncă? Dați un exemplu!
  • Aţi fost în situaţia de a convinge o echipă pentru a lucra la un proiect despre care nu au o opinie prea bună? Cum ați reușit?
  • Ați avut o situaţie conflictuală cu un coleg? Cum ați rezolvat-o?
  • Descrieți o situaţie în care ați lucrat în mod eficient sub presiune.

Pot urma întrebari la răspunsurile date care cer de asemenea răspunsuri detaliate. Se pot întreba de exemplu: ce ați făcut, ce ați spus, cum ați reacţionat sau cum v-ați simţit.

Pregătirea pentru un posibil interviu de comportament

Care este cel mai bun mod de a vă pregăti? Este important să reţineţi că nu veţi şti ce tip de interviu va avea loc până când veţi sta în sala de interviu. Deci, pregătiţivă răspunsuri la întrebări interviu tradiţionale.

Apoi, din moment ce nu ştiţi exact ce situaţii veţi fi întrebat dacă e un interviu comportamental, este indicat reîmprospătarea memoria dumneavoastră şi luarea în considerare a anumitelor situaţii speciale pe care le-aţi întâmpinat în timpul proiectelor pe care ați lucrat. Să pregătiţi poveşti care ilustrează problemele rezolvate cu succes sau situaţii memorabile. Aceste descrieri vor fi utile pentru a vă ajuta să răspundeţi în mod semnificativ într-un interviu comportamental.

În cele din urmă, se recomandă revizuirea descrierii locului de muncă, dacă aveţi la dispoziţie, sau al anunţului postat pentru jobul respectiv. Citind cu atenţie descrierea de postului de muncă şi a cerinţelor de poziţie din anunţ o să aveţi o idee ce abilităţi şi caracteristici comportamentale solicită angajatorul. 

În timpul interviului de comportament

În timpul interviului, dacă nu sunteţi sigur cum să răspundeţi la o întrebarea, cereţi clarificări. Apoi, asiguraţi-vă că includeţi aceste puncte în răspunsul dumneavoastră:

  • O situaţie specifică
  • Sarcini pe care trebuiau făcute
  • Acţiuni luate
  • Rezultate obţinute

Este important să avem în vedere faptul că nu există răspunsuri corecte sau greşite. Intervievatorul încearcă pur şi simplu să înţeleagă modul în care v-aţi comportat într-o anumită situaţie. Cum aţi răspuns va stabili dacă există o potrivire între abilităţile dumneavoastră şi poziţia pe care societatea încercarea să-l umple. Deci, ascultaţi cu atenţie, răspundeţi clar şi detaliat şi, cel mai important, să fiţi sinceri. În cazul în care răspunsurile dvs. nu sunt ceea ce intervievatorul caută, această poziţie oricum nu poate fi cel mai bun loc de muncă pentru tine.

Etichete: ,

1 comentariu to " Interviu comportamental "

  1. benko vicor spune:

    Acest tip de interviu poate sa aiba loc undeva intr-o tara in Nord , westul Europei sau in State, dar nici decum in Romania. Din 2003 caut un loc de munca , unde nu vreau favoritisme, munai pur si simplu sa fiu tratat corect si pe merit!!!!Patroni nostrii autohtoni , dar si cei din afara-care odata intrati in tara se „balcanizeaza”fulgerator de repede-dau dovada de o badarosenie crasta> pur si simplu te considera un sclav pe „plantatia lui-cva Sud American-,caruia face o favoare angajandu-l, pt. un pumn de fise, numit salar.PT. acest fapt trebuie sa fii totalmente recunoscator acelui patron, fiindk s-a milostivit de mine”un paduche”,angajandu-ma sa-i fac lui avere!!!!!!

Lăsați un comentariu

Copyright © 2009 Curriculum Vitae, Model CV, Model scrisoare de intentie. All rights reserved.